Jak pachną ludzie lub zwierzęta z zakażeniem wirusowym i czy można do ich diagnozowania wykorzystać psy? Jakie związki wzbogacające żywność wpływają korzystnie na mikrobiom jelitowy człowieka? Odpowiedzi na te pytania szukać będą dr Anna Matczuk i dr Sabina Lachowicz, których projekty zdobyły finansowanie w ramach programu Sonata 16 NCN.
https://upwr.edu.pl/aktualnosci/wech-i-mikrobiom--czyli-sonata-16-i-dwa-granty-na-upwr-3572.html
Lista pracowników byłej Katedry Ogólnej Uprawy Roli i Roślin
Imię i nazwisko
Okres zatrudnienia
Prof. dr hab. Bolesław Świętochowski
1945 – 1966
Prof. dr Natalia Balicka
1945 - 1950
Doc. dr Witold Niewiadomski
1945 - 1951
Józef Litwa, laborant
1946 - 1976
Dr Wincenty Grzegorski
1946 - 1954
Inż. Mieczysław Oczeretko
1946 - 1977
Aniela Kruszyna, sekretarka, bibliotekarka
1946 - 1966
Dr Antoni Studziński
1946 - 1953
Adolf Sandecki, st. technik
1950 - 1989
Prof. dr (...)
https://iaipr.upwr.edu.pl/instytut/historia/lista-pracownikow-kourir
W 1951 roku decyzją władz państwowych utworzona została Wyższa Szkoła Rolnicza we Wrocławiu. Pierwszym rektorem uczelni został wybitny botanik i badacz torfu i torfowisk prof. Stanisław Tołpa.
https://upwr.edu.pl/aktualnosci/mamy-72-lata-4184.html
Ta strona wykorzystuje pliki cookies własne w celu zapewnienia prawidłowego jej działania. Te pliki cookies pozostaną aktywne zawsze, nie ma możliwości wyboru w tym zakresie, ponieważ są to pliki cookies, dzięki którym strona funkcjonuje w prawidłowy sposób. W tych plikach cookies zapisana zostanie informacja o ustawieniach plików cookies użytkownika. Dodatkowo wykorzystywane są pliki cookies podmiotów trzecich w celu korzystania z narzędzi zewnętrznych. Więcej informacji w polityce prywatności.
Cel
Umożliwia przechowywanie danych (np. plików cookie) związanych z reklamami.
Zgoda
Określa stan zgody na wysyłanie do Google danych użytkownika związanych z reklamami.
Zgoda
Określa stan zgody na reklamy spersonalizowane.
Zgoda
Umożliwia przechowywanie danych (np. plików cookie) dotyczących statystyk, np. czasu trwania wizyty.
Zgoda
Umożliwia przechowywanie danych, które obsługują funkcje witryny lub aplikacji, np. ustawień języka.
Zgoda
Umożliwia przechowywanie danych dotyczących personalizacji, np. rekomendacji filmów
Zgoda
Umożliwia przechowywanie danych związanych z zabezpieczeniami, takimi jak funkcja uwierzytelniania, zapobieganie oszustwom i inne mechanizmy ochrony użytkowników.