Wyszukiwarka

wyszukiwanie zaawansowane
Dr Maciej Oziembłowski, nasz ekspert w powołanym niedawno szlaku kulinarnym „Smaki Dolnego Śląska”, o znaczeniu produktu regionalnego, europejskiej ochronie tradycyjnej żywności i możliwościach polskich producentów.
https://upwr.edu.pl/aktualnosci/iv_swieto_sera_i_wina_tradycja_czyli_nowoczesnosc-524.html
Od ponad 40 lat tańczą na uczelnianych uroczystościach, jeżdżą po świecie Polonię wzruszając do łez, a wśród tubylców budząc niemałe zaciekawienie. O życiu w i z „Jedliniokiem” opowiada jego kierownik – Henryk Brzezicki, a że polski folklor nie jest obciachem udowadniają członkowie zespołu.
https://upwr.edu.pl/aktualnosci/jedliniok_podbija_swiat-532.html
Polska wykorzystuje swój hydropotencjał zaledwie w 20 procentach. Wciąż nie doceniamy, jak ważnym źródłem energii może być woda – uważa prof. Robert Kasperek z Instytutu Inżynierii Środowiska UPWr. – Tymczasem zwiększenie udziału energetyki wodnej choćby o kilka procent to poprawa bezpieczeństwa energetycznego kraju.
https://upwr.edu.pl/aktualnosci/hydroenergia--czysta--tania--stabilna-3773.html
Prof. Mirosław Wiatkowski z Instytutu Inżynierii Środowiska o swojej drodze naukowej, radości z nominacji profesorskiej, o tym, czy inżynier brzmi dumnie i o wodzie, bez której nie ma życia.
https://upwr.edu.pl/aktualnosci/prof-wiatkowski--woda-to-nasze-wspolne-dobro-3322.html
Nowo mianowany profesor Adam Roman o sukcesie ewolucyjnym pszczół, o tym, co nam mówią o środowisku, w którym żyją, o odkrywaniu ich tajemnic, ale też o tym, że trutnie są potrzebne pszczelej rodzinie i co daje "kopa" nauczycielowi akademickiemu.
https://upwr.edu.pl/aktualnosci/prof-roman--nie-ma-jednego-wzorca-na-pszczole-3765.html
W ostatnich latach wzrasta zainteresowanie roślinami zapomnianymi i mało znanymi. Wiele z nich jest bogatych w związki bioaktywne, które można by wykorzystać na przykład w profilaktyce chorób cywilizacyjnych – mówi Igor Turkiewicz z Katedry Technologii Owoców, Warzyw i Nutraceutyków Roślinnych UPWr. – Nauka potwierdza to, o czym od wieków wiedziała medycyna ludowa.
https://upwr.edu.pl/aktualnosci/diamenty-miedzy-liscmi-3829.html
Anita Rywińska w Belwederze odebrała nominację profesorską.„Głosowi Uczelni” mówi o zagadkach biotechnologii, możliwościach niekonwencjonalnych drożdży, miłości do chemii i… łucznictwa.
https://upwr.edu.pl/aktualnosci/prof_rywinska_drozdze_to_moj_konik-186.html
Prof. Agnieszka Noszczyk-Nowak o sercu, przyszłości medycyny, zawodowych wyborach, karmie i o marzeniach już spełnionych i tych do zrealizowania.
https://upwr.edu.pl/aktualnosci/prof_noszczyk_nowak_otwieram_nowy_rozdzial-169.html
20 konferencji, 150 prelegentów, wielobranżowe targi nowych technologii goPL 2020 i debata o kierunku, w którym podąża polski przemysł – Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu współorganizuje II Forum Inteligentnego Rozwoju.
https://upwr.edu.pl/aktualnosci/upwr_i_biznes_staze_ekspertyzy_badania-508.html
Bartosz Ratusznik, student Wydziału Przyrodniczo-Technologicznego o tym, dlaczego warto zawalczyć o praktykę zagraniczną i jakie można z niej wynieść nauki.
https://upwr.edu.pl/aktualnosci/co_moze_robic_student_upwr_na_stazu_w_norwegii-455.html

Rezultaty: 1411 - 1420 z 145 podstron

  • 1
  • 141
  • 142
  • 143
  • 145