Uroczysta inauguracja roku akademickiego z udziałem przedstawicieli wszystkich uczelni Wrocławia tradycyjnie odbyła się w Auli Leopoldyńskiej UWr. – Radość dzisiejszego dnia jest daleka od beztroski, bo mamy świadomość, że niełatwy rok przed nami – podkreślał w przemówieniu inauguracyjnym prof. Krystian Kiełb, przewodniczący KRUWiO.
https://upwr.edu.pl/aktualnosci/inauguracja-srodowiskowa-uczelni-wroclawia-za-nami-3891.html
Już w piątek odbędzie się charytatywny, piętnasty Koncert noworoczny. Ten wyjątkowy wieczór, dedykowany wsparciu Fundacji Wrocławskie Hospicjum dla Dzieci, rozpocznie się od aukcji charytatywnej, prowadzonej przez redaktora Marka Obszarnego. Wydarzenie, które stało się już uczelnianą tradycją, co roku przyciąga tłumy gości pragnących wesprzeć szczytny cel.
https://upwr.edu.pl/aktualnosci/15-jubileuszowy-koncert-noworoczny-muzyka-i-sztuka-dla-dobrej-sprawy-4246.html
106 tysięcy 96 złotych i 30 groszy – tyle zebraliśmy z aukcji na Koncercie Noworocznym i z puszek na datki wystawionych na uczelni. Konto wrocławskiego hospicjum dla dzieci zasilił też dochód ze sprzedaży płyt gwiazdy koncertu – Natalii Kukulskiej.
https://upwr.edu.pl/aktualnosci/zebralismy-prawie-107-tysiecy-zlotych-3416.html
Hotel dla owadów, turbina wiatrowa zintegrowana z panelami fotowoltaicznymi czy izolowanie kurkuminy z kurkumy – to niektóre efekty mini projektów badawczych realizowanych we współpracy UPWr i szkółzawodowych w ramach unijnego projektu „Czas na zawodowców”.
https://upwr.edu.pl/aktualnosci/czas_na_zawodowcow_z_upwr-131.html
Katedra Higieny Żywności i Ochrony Zdrowia Konsumenta - badania naukowe
Produkcja enterotoksyn w żywności. Zespół: lek. wet. Magdalena Gonet, prof. dr hab. Jarosław Bystroń, prof. dr hab. Jacek Bania.
Przyczyną gronkowcowych zatruć pokarmowych jest produkcja enterotoksyn przez szczepy Staphylococcus aureus. Znane są przypadki zatruć związanych ze spożyciem mleka i produktów mlecznego pochodzenia. Gronkowcowa enterotoksyna H (SEH), zaliczona do enterotoksyn właściwych, została opisana po raz (...)
https://wmw.upwr.edu.pl/wydzial/struktura/katedra-higieny-zywnosci-i-ochrony-zdrowia-konsumenta/badania-naukowe-kh
Ta strona wykorzystuje pliki cookies własne w celu zapewnienia prawidłowego jej działania. Te pliki cookies pozostaną aktywne zawsze, nie ma możliwości wyboru w tym zakresie, ponieważ są to pliki cookies, dzięki którym strona funkcjonuje w prawidłowy sposób. W tych plikach cookies zapisana zostanie informacja o ustawieniach plików cookies użytkownika. Dodatkowo wykorzystywane są pliki cookies podmiotów trzecich w celu korzystania z narzędzi zewnętrznych. Więcej informacji w polityce prywatności.
Cel
Umożliwia przechowywanie danych (np. plików cookie) związanych z reklamami.
Zgoda
Określa stan zgody na wysyłanie do Google danych użytkownika związanych z reklamami.
Zgoda
Określa stan zgody na reklamy spersonalizowane.
Zgoda
Umożliwia przechowywanie danych (np. plików cookie) dotyczących statystyk, np. czasu trwania wizyty.
Zgoda
Umożliwia przechowywanie danych, które obsługują funkcje witryny lub aplikacji, np. ustawień języka.
Zgoda
Umożliwia przechowywanie danych dotyczących personalizacji, np. rekomendacji filmów
Zgoda
Umożliwia przechowywanie danych związanych z zabezpieczeniami, takimi jak funkcja uwierzytelniania, zapobieganie oszustwom i inne mechanizmy ochrony użytkowników.