Wyszukiwarka

wyszukiwanie zaawansowane
Jest szarmancki, błyskotliwy i zawstydza wiedzą. Uwielbiany na Wydziale Biotechnologii i Nauk o Żywności, w zespole fermentacyjnym Katedry Technologii Fermentacji i Zbóż jest po prostu kochany. Nic dziwnego, że na 95. urodzinach Jerzego Kiersnowskiego były tłumy.
https://upwr.edu.pl/aktualnosci/jubileusz_docenta_jerzego_kiersnowskiego-219.html
Na początku były studia z odnawialnych źródeł energii, ale ciekawsze okazało się opracowywanie procesów pozyskiwania zdrowej żywności. Dla Klaudii Masztalerz, doktorantki w Instytucie Inżynierii Rolniczej najważniejsze jest, by nie dać się zamknąć z pomysłami w laboratorium. Chce przekuwać je w produkcję zdrowego i smacznego jedzenia. Chętnie czerpie z doświadczeń zagranicznych, ale swoją przyszłość widzi tylko w Polsce.
https://upwr.edu.pl/aktualnosci/klaudia-masztalerz--nie-widze-siebie-na-zawsze-zamknietej-w-laboratorium-3489.html
„Kefir roślinny”, zielone wiaty przystankowe, aplikacja, dzięki której można dzielić się żywnością, bioindykatory do wykrywania metali ciężkich – to projekty nagrodzone i wyróżnione w konkursie podsumowującym pierwszy semestr przedmiotu przedsiębiorczość akademicka.
https://upwr.edu.pl/aktualnosci/pomysly-na-studenckie-start-upy-1268.html
Wśród 17. Celów Zrównoważonego Rozwoju przyjętych przez Organizację Narodów Zjednoczonych w 2015 roku trzeci dotyczy zdrowia – na każdym etapie życia i promowania dobrobytu.
https://upwr.edu.pl/aktualnosci/cel-3-dla-dobrego-zdrowia-4276.html
Tradycja sięgająca przedwojennej historii lwowskich uczelni. Wielkie nazwiska polskiej nauki i unikatowe projekty badawcze. I nowa od kilku miesięcy nazwa, będąca odpowiedzią na zmieniającą się rzeczywistość. Wydział Biotechnologii i Nauk o Żywności świętuje 40. urodziny.
https://upwr.edu.pl/aktualnosci/40_lecie_wydzialu_biotechnologii_i_nauk_o_zywnosci-565.html
Komórki macierzyste zwierząt to wyjątkowo cenny materiał. Naukowcy sprawdzili, że pobrane z pępowiny kotów mają różne właściwości. Można je wykorzystać w medycynie regeneracyjnej i do wspomagania rozrodu. Budzą nadzieje, ale i dylematy – gdzie są granice ingerencji genetycznej u zwierząt?
https://upwr.edu.pl/aktualnosci/komorki-do-zadan-specjalnych-4074.html
Na Uniwersytecie Przyrodniczym we Wrocławiu rozpoczynają swoją działalność Wiodące Zespoły Dydaktyczne. Dwa lata wcześniej powstały Wiodące Zespoły Badawcze. Ponieważ uniwersytet to nauka i dydaktyka, badania i kształcenie, jest oczywiste, że z czasem wiodące zespoły badawcze i dydaktyczne zaczną współdziałać.
https://upwr.edu.pl/aktualnosci/wiodace-zespoly-w-praktyce-3458.html
Instytut Hodowli Zwierząt na Wydziale Biologii i Hodowli Zwierząt świętował niedawno 20-lecie swojego istnienia. Naukowcy z nim związani opowiadają o początkach Instytutu, jego sukcesach i mistrzach.
https://upwr.edu.pl/aktualnosci/20-lecie-instytutu-hodowli-zwierzat-upwr-3920.html
Magnificencje, Ekscelencje,  Wielce szanowne Panie, dostojni Panowie, Drodzy Przyjaciele, minęły trzy lata od rozpoczęcia naszej kadencji i podjęcia misji kierowania Uniwersytetem Przyrodniczym we Wrocławiu. Na początku kadencji naszym ambitnym założeniem, a nawet trudno wyobrażalnym, był program dla Dolnego Śląska „Zielonej Doliny Żywności dla Zdrowia” jako czynnik wprowadzający nas do uniwersytetu trzeciej generacji (3G). Szczęście nam sprzyjało. Jak się okazało nasz uniwersytet w 2018 (...)
https://upwr.edu.pl/aktualnosci/przemowienie-rektora-rok-akademicki-2019-2020
Wielce szanowne Panie, dostojni Panowie, Drodzy Przyjaciele, mija siedem tygodni od chwili, gdy w tej auli inaugurowaliśmy rok akademicki, a dzisiaj mam wielką radość wspólnie z Państwem świętować 65. rocznicę istnienia we Wrocławiu naszego uniwersytetu. Święto uczelni od lat obchodzimy równolegle ze Świętem Nauki Wrocławskiej celebrowanym w rocznicę wykładu wygłoszonego 15 listopada 1945 roku przez profesorów Ludwika Hirszfelda na Uniwersytecie i Kazimierza Idaszewskiego na Politechnice. (...)
https://upwr.edu.pl/aktualnosci/przemowienie-rektora-tadeusza-trziszki-2016

Rezultaty: 481 - 490 z 50 podstron

  • 1
  • 48
  • 49
  • 50