Zakład Anatomii Zwierząt:
Badania naukoweProf. dr hab. Maciej JaneczekDr hab. Aleksander Chrószcz, prof. uczelni
Badania z zakresu archeozoologii i paleopatologii, badania in vivo na modelach zwierzęcych. Współpraca z Instytutem Archeologii Uniwersytetu Wrocławskiego i Instytutem Archeologii i Etnologii PAN we Wrocławiu, Instytutem Archeologii Słowackiej Akademii Nauk w Nitrze, Katedrą Anatomii Zwierząt Wydziału Medycyny Weterynaryjnej Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego, Zakładem Chirurgii (...)
https://wmw.upwr.edu.pl/wydzial/struktura/katedra-biostruktury-i-fizjologii-zwierzat/badania-naukowe-katedra-biostruktury
Na Uniwersytecie Przyrodniczym we Wrocławiu powstało pięć nowych Wiodących Zespołów Badawczyc. Ich liderami są prof. Aleksandra Lis, prof. Aleksandra Pawlak, prof. Józef Sowiński, prof. Joanna Szyda i prof. Magdalena Szymura. Przewodniczącą Rady WZB została prof. Anna Chełmońska-Soyta, a jej zastępcą doktor honoris causa UPWr prof. Wolfgang Keller.
https://upwr.edu.pl/aktualnosci/mamy-nowe-wiodace-zespoly-badawcze-i-rade-wzb-4148.html
Magnificencje, Ekscelencje,
Wielce szanowne Panie, dostojni Panowie,
Drodzy Przyjaciele,
minęły trzy lata od rozpoczęcia naszej kadencji i podjęcia misji kierowania Uniwersytetem Przyrodniczym we Wrocławiu. Na początku kadencji naszym ambitnym założeniem, a nawet trudno wyobrażalnym, był program dla Dolnego Śląska „Zielonej Doliny Żywności dla Zdrowia” jako czynnik wprowadzający nas do uniwersytetu trzeciej generacji (3G). Szczęście nam sprzyjało. Jak się okazało nasz uniwersytet w 2018 (...)
https://upwr.edu.pl/aktualnosci/przemowienie-rektora-rok-akademicki-2019-2020
Katedra Biochemii i Biologii Molekularnej - badania naukowe
Molekularne podstawy chorób zwierząt i ludzi
Rola adhezyn FimH fimbrii typu 1 w patogenezie zakażeń pałeczkami Salmonella.
Zespół: prof. dr hab. Maciej Ugorski, dr hab. Krzysztof Grzymajło, prof. uczelni, lek. wet. mgr Aleksandra Orłowska, lek. wet. Agata Mikołajczyk
Bakterie z rodziny Enterobacteriacae, łącznie z rodzajem Salmonella, posiadają na swojej powierzchni włókienkowate organella noszące nazwę fimbrii typu 1. Fimbrie te (...)
https://wmw.upwr.edu.pl/wydzial/struktura/katedra-biochemii-i-biologii-molekularnej/badania-naukowe
Prof. Mirosław Anioł3’-Amino-4-benzyloksychalkon i sposób otrzymywania 3’-amino-4-benzyloksychalkonu2’-Metoksy-3-metoksy-4-benzyloksychalkon i sposób otrzymywania 2’-metoksy-3-metoksy-4-benzyloksychalkonu4’-Amino-3-metoksy-4-benzyloksychalkon i sposób otrzymywania 4’-amino-3-metoksy-4-benzyloksychalkonu4’-Amino-4-etylochalkon i sposób otrzymywania 4’-amino-4-etylochalkonu4’-Amino-4-karboksychalkon i sposób otrzymywania 4’-amino-4-karboksychalkonu2’-Amino-3-metoksy-4-benzyloksychalkon i (...)
https://upwr.edu.pl/aktualnosci/lista-zdobywcow-patentow
Nasi profesorowie
Prof. dr hab. Bolesław Świętochowski jest twórcą fundamentalnej w naukach rolniczych specjalności - ogólna uprawa roli i roślin. Dzięki wieloprofilowym badaniom wywarł trwały ślad w polskim rolnictwie. Szczególnie dużo osiągnięć prof. B. Świętochowskiego dotyczy uprawy gleby. W wyniku usystematyzowania naukowych podstaw uprawy roli wyodrębnił pięć zespołów uprawek, określił ich znaczenie w całokształcie uprawy pod poszczególne rośliny w płodozmianie, a także wskazał (...)
https://iaipr.upwr.edu.pl/instytut/historia/profesorowie
Ta strona wykorzystuje pliki cookies własne w celu zapewnienia prawidłowego jej działania. Te pliki cookies pozostaną aktywne zawsze, nie ma możliwości wyboru w tym zakresie, ponieważ są to pliki cookies, dzięki którym strona funkcjonuje w prawidłowy sposób. W tych plikach cookies zapisana zostanie informacja o ustawieniach plików cookies użytkownika. Dodatkowo wykorzystywane są pliki cookies podmiotów trzecich w celu korzystania z narzędzi zewnętrznych. Więcej informacji w polityce prywatności.
Cel
Umożliwia przechowywanie danych (np. plików cookie) związanych z reklamami.
Zgoda
Określa stan zgody na wysyłanie do Google danych użytkownika związanych z reklamami.
Zgoda
Określa stan zgody na reklamy spersonalizowane.
Zgoda
Umożliwia przechowywanie danych (np. plików cookie) dotyczących statystyk, np. czasu trwania wizyty.
Zgoda
Umożliwia przechowywanie danych, które obsługują funkcje witryny lub aplikacji, np. ustawień języka.
Zgoda
Umożliwia przechowywanie danych dotyczących personalizacji, np. rekomendacji filmów
Zgoda
Umożliwia przechowywanie danych związanych z zabezpieczeniami, takimi jak funkcja uwierzytelniania, zapobieganie oszustwom i inne mechanizmy ochrony użytkowników.