Ten projekt został zrealizowany w ramach programu BIOSTRATEG. Innowacyjna suszarnia zbudowana w ramach konsorcjum, którego liderem był Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu, zdobyła właśnie pierwszą nagrodę Naczelnej Organizacji Technicznej – oddziału wrocławskiego. Dyplomem NOT wyróżnił Studenckie Koło Naukowe Geodetów przy Instytucie Geodezji i Geoinformatyki UPWr.
https://upwr.edu.pl/aktualnosci/nagrody-not-dla-upwr-4011.html
Noc Biologów to wydarzenie, które rokrocznie przyciąga miłośników nauki biologicznej w całej Polsce. W tym roku, 12 stycznia 2024, obchodzona była jego XIII edycja pod hasłem „Tajemnice życia od komórek do biosfery”, z udziałem 30 jednostek naukowych. Wśród nich znalazł się również Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu, który po raz pierwszy dołączył do tego projektu, dzięki inicjatywie dziekana prof. Adama Romana.
https://upwr.edu.pl/aktualnosci/noc-biologow-na-upwr-4253.html
Z Grenlandii co sekundę znika sześć tysięcy ton lodu. W coraz szybszym tempie ubywa go także na Antarktydzie. Naukowcom z Instytutu Geodezji i Geoinformatyki udaje się, dzięki technikom satelitarnym, monitorować stan obszarów polarnych. Ich kondycja jest ściśle związana z zawirowaniami klimatycznymi, których doświadczamy coraz częściej.
https://upwr.edu.pl/aktualnosci/lodowce-pod-obserwacja--czyli-laserowy-powrot-do-przeszlosci-4302.html
Dziedzina badań naukowych
Nagrody indywidualne I stopnia
dr hab. Przemysław Bąbelewski, prof. UPWr
dr Pola Borusewicz
prof. Wojciech Dobicki
dr hab. Kamila Glińska-Suchocka, prof. UPWr
dr hab. Marcin Jankowski, prof. UPWr
dr hab. Bartosz Jawecki
dr hab. Robert Kasperek
dr Kamil Kaźmierski
dr hab. Joanna Klećkowska-Nawrot
dr hab. Joanna Kolniak-Ostek, prof. UPWr
dr hab. Aleksandra Mirończuk, prof. UPWr
dr hab. Małgorzata Ochota
dr hab. Agnieszka Partyka
dr Kamila Pawłuszek
dr hab. Katarzyna (...)
https://upwr.edu.pl/aktualnosci/lista-nagrodzonych--swieto-upwr--listopad-2019
Prof. Mirosław Anioł
Sposób otrzymywania 1,3-diarylo-propan-1-onu
2’-hydroksy-4-butylochalkon i sposób otrzymywania 2’-hydroksy-4-butylochalkonu
2’-hydroksy-4-propoksychalkon i sposób otrzymywania 2’-hydroksy-4-propoksychalkonu
2’-hydroksy-4-propylochalkon i sposób otrzymywania2’-hydroksy-4-propylochalkonu
3’-Amino-4-karboksychalkon i sposób otrzymywania 3’-amino-4-karboksychalkonu
2’-Amino-4-karboksychalkon i sposób otrzymywania 2’-amino-4-karboksychalkonu
Prof. Jerzy Bieniek
Zestaw do (...)
https://upwr.edu.pl/aktualnosci/lista-zdobywcow-patentow--swieto-upwr--listopad-2019
Nagrody w dziedzinie dydaktycznej I, II i III stopnia indywidualne i zespołowe:
Urszula Ambroziak
Dr Wiesław Bielas
Prof. Jerzy Bieniek
Dr Anna Bocheńska-Skałecka
Dr Filip Boratyński
Dr Anna Chojnacka
Dr hab. Aleksander Chrószcz, prof. UPWr
Dr hab. Kazimierz Ćmielewski, prof. UPWr
Dr Jolanta Dąbrowska
Dr Grzegorz Dejneka
Dr Arkadiusz Dyjakon
Agnieszka Gałek
Dr hab. Witold Gładkowski
Dr Piotr Gołuch
Dr hab. Aleksandra Halarewicz, prof. UPWr
Igor Jankowski
Dr Grzegorz Jóźków (...)
https://upwr.edu.pl/aktualnosci/lista-wszystkich-nagrodzonych
Wydział Biotechnologii i Nauk o Żywności
dr Agnieszka Bartmańska – uzyskała stopień doktora habilitowanego w dziedzinie nauk ścisłych i przyrodniczych w dyscyplinie nauki biologiczne na podstawie cyklu publikacji pod tytułem: „Biologicznie aktywne flawonoidy chmielu i ich pochodne otrzymywane metodami biotechnologicznymi”, nadany uchwałą Rady Wydziału Biotechnologii i Nauk o Żywności z dnia 11 czerwca 2019 roku
dr inż. Filip Boratyński – uzyskał stopień doktora habilitowanego w (...)
https://upwr.edu.pl/aktualnosci/doktorzy-habilitowani--ktorzy-odebrali-promocje-poczas-inauguracji-roku-akademickiego-2019-2020
Ta strona wykorzystuje pliki cookies własne w celu zapewnienia prawidłowego jej działania. Te pliki cookies pozostaną aktywne zawsze, nie ma możliwości wyboru w tym zakresie, ponieważ są to pliki cookies, dzięki którym strona funkcjonuje w prawidłowy sposób. W tych plikach cookies zapisana zostanie informacja o ustawieniach plików cookies użytkownika. Dodatkowo wykorzystywane są pliki cookies podmiotów trzecich w celu korzystania z narzędzi zewnętrznych. Więcej informacji w polityce prywatności.
Cel
Umożliwia przechowywanie danych (np. plików cookie) związanych z reklamami.
Zgoda
Określa stan zgody na wysyłanie do Google danych użytkownika związanych z reklamami.
Zgoda
Określa stan zgody na reklamy spersonalizowane.
Zgoda
Umożliwia przechowywanie danych (np. plików cookie) dotyczących statystyk, np. czasu trwania wizyty.
Zgoda
Umożliwia przechowywanie danych, które obsługują funkcje witryny lub aplikacji, np. ustawień języka.
Zgoda
Umożliwia przechowywanie danych dotyczących personalizacji, np. rekomendacji filmów
Zgoda
Umożliwia przechowywanie danych związanych z zabezpieczeniami, takimi jak funkcja uwierzytelniania, zapobieganie oszustwom i inne mechanizmy ochrony użytkowników.