Organizing committee:
Organisation on behalf of IUSS Commission 3.5
Prof. Dr. Stefan Norra (Potsdam)
Chair of Commission 3.5. stefan.norra@uni-potsdam.de
+49 1520 1602189
Prof. Dr. Anna Karczewska (Wrocław),
Vice-Chair of Commission 3.5.
anna.karczewska@upwr.edu.pl+48 71 3201940
And:
•Dr. hab. Katarzyna Szopka, Univ. Prof. WUELF•Prof. Dr. Cezary Kabała, WUELF •Mrs. Małgorzata Wilusz-Nogueira, WUELF
https://ingos.upwr.edu.pl/nauka/konferencje--seminaria/workshop-on-soil-degradation/organizing-committee
Scientific committee
Anna Karczewska (Chair), WUELF, Poland
Stefan Norra, Potsdam University, Germany
Karolina Lewińska, Adam Mickiewicz University in Poznań, Poland
Remigio Paradelo Nuñez, University of Santiago de Compostela, Spain
Jose Navarro-Pedreño, Miguel Hernández University of Elche, Spain
Eren Taskin, Free University of Bolzano, Italy
Georges Ndzana, University of Yaounde I, Cameroon; Chinese Academy of Agricultural Sciences, China
Amor Mtimet, Ministry of Agriculture, (...)
https://ingos.upwr.edu.pl/nauka/konferencje--seminaria/workshop-on-soil-degradation/scientific-committee
Profesorowie i docenci INGŻROŚ oraz poprzedzających go katedr i instytutów
Pionierzy
Kazimierz Boratyński
Jan Tomaszewski
Stefan Gumiński
Stanisław Kowaliński
Kontynuatorzy misji
Adam Bogda
Jan Borkowski
Tadeusz Chodak
Witold Czerwiński
Jerzy Drozd
Bronisław Giedrojć
Barbara Kosinkiewicz
Stanisław Laskowski
Elżbieta Stanisława Licznar
Michał Licznar
Elżbieta Małysowa
Barbara Patorczyk-Pytlik
Eligiusz Roszyk
Stanisława Strączyńska
Leszek Szerszeń
Kazimierz Wilk
Maria (...)
https://ingos.upwr.edu.pl/instytut/historia/profesorowie
Program
Wednesday, September 27, 2023 Protection of soils in agricultural and urban systems
10.00-10.30 Opening of the Workshop + Introductory information on the Commission 3.5 A. Karczewska, C. Kabała (Director of the Institute), S. Norra
10.30-11.30 Session 1. Chair: Stefan Norra
- R. Paradelo Núñez: Physical properties of the urban soils in Santiago de Compostela (Spain)
- E. Taskin: Living labs; useful tool to prevent loss of fertile lands?
11.30-12.00 Coffee (...)
https://ingos.upwr.edu.pl/nauka/konferencje--seminaria/workshop-on-soil-degradation/program
Prof. dr Stefan Gumiński (1913-2005)
Urodził się 18 listopada 1913 roku w Zalesiu koło Rzeszowa. Po zdaniu w 1933 roku egzaminu dojrzałości rozpoczął studia przyrodnicze na Uniwersytecie Poznańskim, które kontynuował na Uniwersytecie Jagiellońskim w Krakowie. Dyplom magistra filozofii z zakresu biologii uzyskał w 1939 roku. W latach 1942-1945 walczył w szeregach Armii Krajowej. Pracę naukowo-dydaktyczną jako asystent podjął w 1944 r. na Uniwersytecie Marii Curie-Skłodowskiej w Lublinie, (...)
https://ingos.upwr.edu.pl/instytut/historia/profesorowie/guminski-stefan
Aparatura badawcza będąca na wyposażeniu Katedry:
chromatograf HPLC firmy Shimadzu z detektorami RID i UV-Vis
chromatograf gazowy firmy Shimadzu GCMS-QP2010-SE z przystawką headspace HS-20 i detektorami FID, MS i portem olfaktometrycznym
spektrofotometr Rayleigh UV 9200
bioreaktor Sartorius Biostat A,
analizatory Anton Paar DMA 4500 oraz Alex 500,
czytnik mikropłytek BioTek Synergy H1
lepkościomierze oscylacyjny Anton Paar Visco QC100 i Hopplera,
analizator Foss Infratec (...)
https://wbinoz.upwr.edu.pl/wydzial/struktura-wydzialu/katedra-technologii-fermentacji-i-zboz/aparatura-badawcza
Ta strona wykorzystuje pliki cookies własne w celu zapewnienia prawidłowego jej działania. Te pliki cookies pozostaną aktywne zawsze, nie ma możliwości wyboru w tym zakresie, ponieważ są to pliki cookies, dzięki którym strona funkcjonuje w prawidłowy sposób. W tych plikach cookies zapisana zostanie informacja o ustawieniach plików cookies użytkownika. Dodatkowo wykorzystywane są pliki cookies podmiotów trzecich w celu korzystania z narzędzi zewnętrznych. Więcej informacji w polityce prywatności.
Cel
Umożliwia przechowywanie danych (np. plików cookie) związanych z reklamami.
Zgoda
Określa stan zgody na wysyłanie do Google danych użytkownika związanych z reklamami.
Zgoda
Określa stan zgody na reklamy spersonalizowane.
Zgoda
Umożliwia przechowywanie danych (np. plików cookie) dotyczących statystyk, np. czasu trwania wizyty.
Zgoda
Umożliwia przechowywanie danych, które obsługują funkcje witryny lub aplikacji, np. ustawień języka.
Zgoda
Umożliwia przechowywanie danych dotyczących personalizacji, np. rekomendacji filmów
Zgoda
Umożliwia przechowywanie danych związanych z zabezpieczeniami, takimi jak funkcja uwierzytelniania, zapobieganie oszustwom i inne mechanizmy ochrony użytkowników.